Common Entrance Examination (NCEE) 2021: Past Questions & Answers [Pdf]

admin
1 0
Partagez aux autres!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Read Time:6 Minute, 20 Second

Common Entrance (NCEE) 2021: Past Questions & Answers [Pdf] National Common Entrance Examination (NCEE) 2021 Likely Questions, Past Questions and Answers for Parents, Guardians and Pupils preparing for Primary six examination. Everything is covered in the Video Below


National Common Entrance Examination (NCEE)

The National Common Entrance covers Mathematics, English Language, Quantitative Aptitude, Verbal Aptitude, Social Studies, Basic Science, Tech and Vocational Studies.

Common Entrance (NCEE) Mathematics Questions

The correct answers are in Bold. Feel free to watch the video above for 101 more questions and complete solution.

1. Express XLIX in Arabic numeral.

A. 511
B. 490
C. 460
D. 49
E. 46

2. Write in figure, twenty five thousand and five.

A. 25,505
B. 25,500
C. 25,050
D. 25,005
E. 25,000

3. What is the place value of 2 in 204.14?
A. Hundreds
B. Tens
C. Tenth
D. Hundredth
E. Thousandth

4. Find the LCM of 12, 18 and 24.
A. 108
B. 72
C. 54
D. 36
E. 6

5.Find the sum of the square of 9 and the square root of 9
A. 6
B. 9
C. 81
D. 84
E. 99

6. Express N30,000 as a percentage of N60,000
A 60%
B. 50%
C. 40%
D. 30%
E. 20%

7. Which of the following numbers is NOT a perfect square?
A. 200
B. 144
C. 121
D. 25
E. 9

8. Two-third of a number is 10. What is the number
A. 30
B. 25
C. 20
D. 15
E. 10

9. Find the simple interest on N600 for 5 years at 9% per annum
A. N970
B. N920
C. 720
D. 520
E. 270

10. If 35% of a number is 70, find the number.
A. 20
B. 35
C. 105
D. 200
E. 2,450

11. Multiply 6204 by 0.0031

A. 19.23

B. 19.53

C. 190.23

D. 191.23

E. 192.32

12. What must be divided by 9 to obtain 32?
A. 24

B. 72

C. 144

D. 288

E. 576

Common Entrance Comprehension Passage I

The correct answers are in Bold. Feel free to watch the video above for more questions and complete solution.

PASSAGE I

Read the passages below carefully and answer the questions that follow by choosing the most appropriate of the options lettered A-E.

Once upon a time, there lived a man whose name was Joseph, son of Okwuike of Amaekpu village, Joseph was a rich man. His fame spread to the neighbouring villages of Umuokoro, Umuihi and Umuoro. Joseph awarded scholarship to the orphans and gave widows money and farmlands for crop cultivation.

One day, the entire village was thrown into mourning because rumour spread that armed robbers had visited Joseph in his house, robbed him and killed him.

However, the truth was later revealed that armed robbers never visited Joseph’s house but that he only took ill and was taken to the teaching hospital in the city. This was a great relief to the people of Amaekpu and the neighbouring villages who were beneficiaries of his kindness because they believed he would recover from his sickness. Sadly, Joseph did not survive the illness as he died a few days after he was taken to the hospital; but his memory lived on forever amongst his people.

The correct answers are in bold text.

1. Joseph was famous because he

A. built houses for the poor.

B. visited orphanages.

C.was rich and kind.

D. was the son of Okwuike.

E. was visited by armed robbers.

2. Another word that can replace relief as it is used in the passage is

A. comfort.

B. harm.

C. hurt.

D. opportunity.

E. privilege.

3. The name of Joseph’s village is

A. Amaekpu.

B. Okwuike.

C. Umuibi.

D. Umuokoro.

E. Umuoro.

4. When the people heard that Joseph was admitted in the hospital, they were happy because

A. he was a wicked man.

B. they considered him an enemy.

C. they believed that he would recover from the sickness.

D. they wanted him to die.

E. they wanted to inherit his property.

5. Apart from money, Joseph gave the widows

A. cash crops for cultivation

B. farm lands for cultivation

C. Food

E. Scholarship

E. wrappers

NCEE English Comprehension Passage II

The correct answers are in Bold. Feel free to watch the video above for more questions and complete solution.

Recreation is very important in the development of the child. It does not only develop the child physically but also helps in the mental growth of the child. This is why the government has ensured that recreation is observed in schools.

However, where the pupils are not monitored during recreation, they may end up sustaining injuries. That is why in most schools, it is not engaged in without a teacher monitoring the pupils to avoid any harm. During recreation, the following games are played: athletics, handball, ludo, rope skipping etc. Some lazy pupils avoid recreation and this has affected their physical and mental development.

6. Who ensures that recreation is observed in schools?

А. Teachers.

B. Government

C. Parents

D. Schools

E. Pupils

7. According to the passage, the following games are played during recreation except

A. athletics

В. football

ĐĄ. handball

D. ludo

E. skipping

8. To avoid injuries, the __ monitors the pupils during recreation.

A. cleaner

B. games master

C. head boy

D. headmaster

E. teacher

9. Some __ pupils avoid recreation

A. brilliant

B. lazy

C. pampered

D. sharp

E. weak

10. According to the Passage, recreation develops the child physically and ___

A. emotionally

B. Mentally

C. structurally

D. Intelligently

E. socially

Primary 6 Exam (NCEE) Passages & Questions

There were’ three activities Musa enjoyed so much while growing up. These were recitation of nursery rhymes, which increased his retentive memory, playing of football, which, enhanced his physical fitness, and storytelling which boosted his thinking ability and taught him several moral lessons. Of all these. his favourite was storytelling

His friend, Ibe, on the other hand, liked watching cartoon network and playing violent video games and films. He concentrated more on violent video games. To him. children should play more of violent video games because they make a child smart and creative. More so. they bring about quick thinking and fast decision making.

One day, Musa and Ibe met in school during break time and discussed the advantages and disadvantages of those activities they liked. Musa succeeded in discouraging his friend from playing and watching violent video games and films. This was done by telling Ibe a short story about Clinton, an American boy who picked a gun and shot his father as a result of what he learnt.

Clinton regretted his action. Apart from this obvious fact, other reasons why Musa disliked violent video games were that they teach kids the wrong values such as aggressive behaviour and vengeance. They also corrupt the mind. On listening to this short story, Ibe vowed never to play or watch violent video games and films again.

11. Which one of these activities is Musa’s favourite?

A. Playing football.

B. Playing video games.

C. Recitation of nursery rhymes.

D. Storytelling.

E. Watching films.

12. According to the passage, ___ shot his father.

A. a child

B. a friend

C. Clinton

D. Ibe

E. Musa

13. Another word can replace disliked as it is used in the passage is

A. hated.

B. loved.

C. shunned.

D. wanted.

E. watched.

14. Ibe was used to?

A. Violent video games

B. Storytelling

C. Playing football

D. Sleeping

E. Reading

15. Musa likes football because?

A. boosted his thinking ability

B. enhanced his physical fitness

C. increased his retentive memory

D. made him smart and creative

E. taught him several moral lessons.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Next Post

Concours CESTI – Session 2021: PIÈCES À FOURNIR

Partagez aux autres!            Concours CESTI – Session 2021: PIÈCES À FOURNIR – l’entrĂ©e au CESTI – Session 2021 – sera organisĂ© dans cinq rĂ©gionsOuverture des registres : Lundi 01 Mars 2021 ClĂŽture des registres : Vendredi 30 Avril 2021 Date du concours (PrĂ©sĂ©lection) : Samedi 29 Mai 2021. Le concours d’entrĂ©e […]

Vous Pourrez aussi Aimer!

Abonnez vous maintenant!

x